Bietensap wordt in verband gebracht met het verbeteren van je duurprestatie door dit regelmatig te drinken. Maar werkt dit echt en zo ja, hoe?
Bietensap in nitraatrijk. Deze nitraten worden in de mond door bacteriën omgezet in nitriet wat vervolgens door het lichaam weer wordt omgezet in NO, oftewel stikstofmonoxide. Deze laatste stof zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en heeft een gunstig effect op de calciumhuishouding van de spier en daardoor op de kracht waarmee de spier samentrekt. Ook zou een hoge concentratie NO de mitochondriën beter laten werken. Dit zijn de energiecentrales van de spier.
Uit onderzoek blijkt echter dat dit effect vooral ten gunste komt aan sporters die minder goed getraind zijn. De beter getrainde atleten hebben ook een betere NO productie waardoor het effect van het drinken van bietensap moeilijk aan te tonen is.
Er zijn echter ook studies die geen aantoonbaar bewijs hebben gevonden.
Ik zou zeker adviseren om te proberen of dit voor jou kan werken. De studies verschillen in opzet van elkaar en daarom is het lastig om 1 lijn te trekken. Wat je wel met zekerheid kunt zeggen is dat nitraatrijke producten van invloed zijn op de productie van NO. Nitraatrijke groenten zijn niet de enige voedingsmiddelen die de NO productie verhogen. Ook de aminozuren L- arginine en L-citrulline hebben dit effect.
Hou rekening met het volgende:
- Het duurt 2 à 3 uur voor de piek van NO op gang komt
- Deze piek kan wel 6 uur aanhouden
- Het is onbekend welke dosis tot het beste resultaat leidt, dit verschilt per persoon
- Vanaf je 35ste levensjaar daalt de lichamelijke productie van NO
- Mondwater en kauwgom doden de bacteriën die het nitraat omzetten in nitriet
- Bietensap kan de bloeddruk verlagen en zodoende leiden tot duizeligheid
- Probeer altijd eerst uit op (of in dit geval voor) je trainingen
Heb je een gevarieerd dieet met nitraatrijke groenten zoals spinazie, rucola en bieten, afgewisseld met noten en zaden voor de arginine en watermeloen voor de citrulline, dan stimuleer je daarmee dus ook de productie van NO. Er worden ook kuren verkocht. Uit onderzoek blijkt echter dat het effect direct is en dat je dit niet kunt stapelen. Het heeft geen meerwaarde om extra bietensap te nemen op dagen dat je niet traint.
Heb jij wel eens bietensap gebruikt of ga je dit nu proberen?
Laat je reactie achte rin het commentaarveld onder dit artikel en als dank sturen we je het eBook “10x Voeding voor een topprestatie”, met nog meer tips over voeding om je prestatie te verbeteren.
Wil jij meer resultaat met je training, voeding of gewicht?
Volg dan ook het Train & Eet als een Atleet webinar. Wij onthullen je ons 5 stappenplan waarmee jij een de man met de hamer vermijdt, minder risico op blessures loopt en je optimaal voorbereid op je volgende seizoen. Met deze tips krijg je zeker weten de lifestyle van een atleet.
Klik hier voor super resultaten
Je kunt het webinar thuis volgen vanachter je eigen pc, tablet of smartphone.
Heel veel loopplezier,

PS: Deel dit artikel a.u.b. met je loopvrienden zodat ook zij ervan kunnen profiteren. Samen hardlopen is zoveel leuker! Gebruik de knoppen hieronder voor Twitter, Google+, Linkedin en Facebook. Heel erg bedankt.

Heb regelmatig bietensap gedronken… alleen weet ik niet hoeveel je moet drinken voor een wedstrijd en hoelang van te voren. Heb niet echt het idee dat het bevordelijk werkt …. misschien dat ik te dicht op de start zo’n uur van te voren heb ingenomen, zal nu eens 3 uur van te voren een glas of 2 glazen nemen ( dat blijft een dingetje, hoeveel moet je nemen?)
Hai Klaas,
Bedankt voor je reactie.
Zoals ik je al vertelde in het artikel werkt het niet of nauwelijks bij goed getrainde lopers. Die kun je dus vast in je zak steken.
Als je het te kort op je inspanning doet zul je het verschil niet merken tijdens het hardlopen. Hooguit in je herstel.
Hoeveel je moet nemen verschilt ook sterk van persoon tot persoon. Dat is gewoon een kwestie van proberen.
Heel veel loopplezier, Robert
Ik heb regelmatig marathons gelopen met bietensap als extra hulpmiddel.
Zoals je aangeeft is het niet echt aantoonbaar.
Toch zou ik iedereen het laten proberen, minimaal 1 week voor de wedstrijd dagelijks een glaasje te drinken.
Niet schrikken van de urine, deze kleur rood.
Ook het psychische aspect speelt een rol en baat het niet dan schaad het niet.
Hai Alexander,
Bedankt voor je reactie.
Wat wel is aangetoond is dat het effect direct is en daarna weer verdwijnt. Wil je dit dus toepassen dan heeft 1 glaasje, 3 uur van tevoren, hetzelfde effect als de hele week bietensap. Of liever gezegd: het heeft geen meerwaarde dit een heel week te doen.
Heel veel loopplezier, Robert
Leuk artikel schrijvers,
Maar ook dit is weer een jungle waarin je je als sporter in bevind :p Veel mensen zweren er namelijk bij dat je een hele week bietensap moet nemen voor een marathon . En onder deze mensen bevinden zich sportvoedingsexperts ,wie heeft er nu gelijk …? 😛
Hai Chris,
Bedankt voor je reactie en je compliment.
Ik heb ook niet gezegd dat het nutteloos is, alleen aangegeven dat het niet in alle gevallen werkt.
Zoals wanneer je al erg goed getraind bent.
En bijvoorbeeld dat het onzin is om een hele week bietensap te drinken voor je wedstrijd op zaterdag.
Kortom, als je goed leest heb je een pad in de jungle gevonden. 😉
Het beste advies is echter: doe de test.
De ene week een duurloop met, de volgende week dezelfde duurloop zonder.
Heel veel loopplezier, Robert
Toch het proberen waard denk ik